Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

40% η αύξηση αυτοκτονιών στην Ελλάδα...ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.....

Στο 40% η αύξηση αυτοκτονιών στην Ελλάδα. "Δραματική" περιγράφει την κατάσταση ο υπ. Υγείας σε έγγραφο του. Ανεργία, οικονομική κρίση και τοκογλύφοι.....

Δραματική αύξηση σημειώνουν οι αυτοκτονίες στη χώρα μας μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

"Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει το 40%", αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης για την αύξηση των αυτοκτονιών, λόγω της οικονομικής κρίσης και των κυκλωμάτων τοκογλυφίας,

Μολαταύτα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών παγκοσμίως (λιγότερες από 6.5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2010), ωστόσο ο υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της αύξησης αυτής είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το έγγραφο του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι "η πίεση που ασκείται από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί επαγγελματίες και συμπολίτες μας σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, αλλά και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας οδηγεί σε αδιέξοδο αρκετούς Έλληνες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών την τελευταία περίοδο".

Βροχή επερωτήσεων στη Βουλή

Μόνο στην Κρήτη όπως έχει επίσης επισημάνει ο κ. Αυγενάκης έχουν σημειωθεί την τελευταία περίοδο 20 αυτοκτονίες με πρόσφατη την αυτοκτονία επιχειρηματία στην Κεντρική Λαχαναγορά της πόλης του Ηρακλείου, αυτοχειρία που σύμφωνα με εκτιμήσεις σχετίζεται με τις πιέσεις που ασκούν σε επιχειρηματίες κυκλώματα τοκογλύφων και εκβιαστών.

Στον βουλευτή είχε απαντήσει πριν από λίγες ημέρες, με έγγραφό του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ενημερώνοντας ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρακολουθεί, την ανά τη χώρα εξέλιξη των συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας και αναπτύσσει τις απαραίτητες συνεργασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για τα πανελλαδικά κυκλώματα τοκογλυφίας, είχε ερωτηθεί από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή ενημερώνει ότι το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της αποστολής του για την πρόληψη και την καταστολή της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του οικονομικού εγκλήματος και με στόχο την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος, προβαίνει σε ενέργειες που στοχεύουν στην αποκάλυψη και εξάρθρωση κυκλωμάτων τοκογλυφίας.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι "η συνήθης διαδικασία περιλαμβάνει τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων στα εμπλεκόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα και την άρση του τραπεζικού απορρήτου με στόχο την αποκάλυψη μαύρου χρήματος και παράνομης διακίνησης κεφαλαίων".

Μαζί με την απάντηση του ο υπουργός Οικονομικών διαβίβασε στη Βουλή και έγγραφα της ΤτΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών σχετικά με την καθυστέρηση σε εγκρίσεις δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα. Η μεν ΤτΕ περιορίζεται να υπενθυμίσει ότι απαγορεύεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν αποτελούν πιστωτικά ιδρύματα η αποδοχή καταθέσεων χρημάτων και η χορήγηση δανείων ή λοιπών πιστώσεων, εφόσον δεν τους έχει παρασχεθεί ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αποστάση κρατούν οι τράπεζες

Από την πλευρά της η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αναφέρει ότι οι τράπεζες οφείλουν κατά τη χορήγηση των δανείων να εκτιμούν και να λαμβάνουν υπόψη τους τον πιστωτικό κίνδυνο, ήτοι τον κίνδυνο που αφορά την ενδεχόμενη αδυναμία του πελάτη-δανειολήπτη να ανταποκριθεί στις εκ του δανείου απορρέουσες υποχρεώσεις του.

«Η εκτίμηση του πιστωτικού κινδύνου θα πρέπει να αξιολογείται από τις τράπεζες συνδυαστικά με το γεγονός ότι τα κεφάλαια, που δανείζουν, δεν είναι στην πλειοψηφία τους, δικά τους αλλά προέρχονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ανήκουν σε άλλους καταθέτες και επενδυτές, αλλά και στο Δημόσιο», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος.


πηγή : news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου