Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Χειρουργεία σε καιρό πολέμου.....ΕΛΕΟΣ!

ΠΑΕΙ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ....ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ...ΠΕΘΑΙΝΕΙ....
ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ...

ΑΛΛΑ ΒΑΖΕΙ Ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΗΣ ΜΥΑΛΟ????ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ...


Ορεινά χειρουργεία σε καιρό πολέμου θυμίζουν τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας καθώς επιστρατεύονται επώδυνες μέθοδοι λόγω έλλειψης υλικών, αναβάλλονται ή αναστέλλονται επεμβάσεις και δίνεται προτεραιότητα μόνο στα εντελώς επείγοντα περιστατικά। Ούτε γάζες, βαμβάκι και γάντια. Πληρωμή προμηθευτών με ομόλογα που θα καταλήξουν στην ΕΚΤ για τον λογαριασμό.


Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, που φθάνει πλέον τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία, είναι η μαρτυρία του μέλους του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και επιμελητή νευροχειρουργού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας Π.Παπανικολάου:

"Έχω 45χρονη ασθενή με όγκο στον εγκέφαλο που περιμένει εδώ και τρεις εβδομάδες χειρουργείο" δηλώνει στην εφημερίδα Καθημερινή.

"Παλαιότερα, όταν γινόταν διακοπή ανεφοδιασμού, αφορούσε τον ακριβό εξοπλισμό, αυτή τη φορά όμως μας στέρησαν ευτελή, αλλά απαραίτητα εργαλεία, όπως γάντια και ράμματα" συνεχίζει.

Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, ο ο διευθυντής της Γ'Χειρουργικής κλινικής και γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Θ.Νησιώτης αναφέρει:

"Ευτυχώς εμάς μας λείπουν μόνον υλικά, όχι όμως φάρμακα" . Στο νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, συχνά χρησιμοποιούν μεθόδους χρονοβόρες αλλά και επώδυνες για τους ασθενείς:

"Δεν έχουμε ειδικές σύριγγες, επομένως το φάρμακο δίνεται στον ασθενή με ορό. Αρχίσαμε να ψάχνουμε για γάζες και βαμβάκι" αναφέρει.

Την εικόνα νοσοκομείων σε καιρό πολέμου, συμπληρώνει η κατάσταση που επικρατεί για τους νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκαθάρσεις για τις οποίες απαιτούνται ειδικά φίλτρα.

Το ένα νοσοκομείο αρχίζει να δανείζει φίλτρα στο άλλο, καθώς το απόθεμα αρχίζει να εξαντλείται:

"Ο κάθε ασθενής χρειάζεται 156 φίλτρα τον χρόνο που κοστολογούνται 40-50 ευρώ το ένα. Είμαστε 10.000 άνθρωποι" αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Ελλάδας Γρ. Λεοντόπουλος.

Στο Αττικό Νοσοκομείο η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη:

"Είμαστε σχετικά νέο νοσοκομείο και πολλοί διαγωνισμοί βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, με αποτέλεσμα κάποιες εταιρίες να μας προμηθεύουν" λέει ο ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, καθηγητής Γ.Βέργαδος.

Στη Θεσσαλονίκη

Ίδια εικόνα και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου "Παπανικολάου" οι επεμβάσεις μειώθηκαν κατά 50-70% λόγω έλλειψης υλικών οστεοσύνθεσης, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται ή να αναβάλλονται επείγοντα χειρουργεία σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Στο νοσοκομείο "Γ.Παπαγεωργίου" δεν υπάρχουν υλικά για στεφανιαιογραφίες και ορθοπεδικά περιστατικά, ενώ στο "Γ.Γεννηματάς" δεν υπάρχουν υλικά για ακτινογραφίες, αποστείρωση υλικών και ενδοσκοπήσεις.

Επισχέσεις εργασίας λόγω στάσης πληρωμών

Παράλληλα με την τραγωδία που βιώνουν ασθενείς και συγγενείς τους με την έλλειψη υλικών για θεραπεία και επεμβάσεις, σε τρία νοσοκομεία της Αττικής, το ιατρικό προσωπικό βρίσκεται σε επίσχεση καθώς δεν έχουν καταβληθεί αμοιβές για εφημερίες, σε κάποιες περιπτώσεις από τον Δεκέμβρη σε κάποιες άλλες από τον Μάρτιο.

Καταγγέλουν ότι οι εφημερίες στα νοσοκομεία γίνονται πλέον, χωρίς να καταβάλλονται δεδουλευμένα εν γνώσει των γιατρών, που τις κάνουν για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το Τζάννειο, το Αττικό Νοσοκομείο και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ωστόσο λόγω της επίσχεσης υπολειτουργούν και δέχονται μόνον επείγοντα περιστατικά.

"Αν η πολιτική ηγεσία είχε πράξει εξαρχής τα αυτονόητα δεν θα είχαμε οδηγηθεί στην επίσχεση" τονίζει ο ιατρός Σπ.Παπανικολάου από το Τζάννειο.

"Τα δεδουλευμένα του Μαρτίου εγκρίθηκαν μεν αλλά δεν τα έχουμε εισπράξει. Είναι θέμα αξιοπρέπειας" αναφέρει.

Τους στέλνουν στην ΕΚΤ

Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε στους προμηθευτές να πληρώσει με μετρητά, αλλά και άτοκα ομόλογα τα διαρκώς ογκούμενα χρέη σε εταιρίες προμηθευτών, οι εκπρόσωποι των οποίων (όσο αφορά τις μικρές επιχειρήσεις διαφωνούν καθώς δηλώνουν πως δεν θα αντέξουν την αναβολή των πληρωμών) εξετάζουν το θέμα και αναμένεται να απαντήσουν σήμερα.

Ουσιαστικά η πρόταση διαμορφώνεται στη λογική "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" και κινείται στο εξής πλάισιο.

*Μετρητά 245 εκ. ευρώ για το υπόλοιπο χρεών του 2005-6

*Για τα χρέη του 2007 άτοκα ομόλογα ενός έτους, ύψους 1,1 δισ. ευρώ

*Για το 2008 άτοκα ομόλογα δύο ετών, ύψους 2,2 δισ. ευρώ

*Για το 2009 άτοκα ομόλογα 3 ετών, ύψους 2,05 δισ. ευρώ.

Οι προμηθευτές θα μπορούν να προεξοφλήσουν άμεσα τα ομόλογα από τις τράπεζες με έκπτωση περίπου 15% και το σχέδιο προβλέπει ότι εκείνες με τη σειρά τους θα τα παραδίδουν ως ενέχυρο για να εισπράξουν μετρητό, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες από πολλές πλευρές εάν κάτι τέτοιο γίνει τελικά δεκτό από τα στελέχη της.

Ακόμη, θα πληρωθούν άμεσα με μετρητά, 100 εκ. ευρώ για χρέη του 2007-8 σε περίπου 500 εταιρίες, που αντιστοιχεί σε περίπου 200.000 ευρώ για την κάθε μία.

Στην συμφωνία περιλαμβάνεται και η παράκαμψη των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είχε περικόψει πληρωμές εταιριών ως υπερτιμολογημένες, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Πάντως το θέμα έφθασε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εκβιαστική τακτική:

"«Είχαμε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές, οι οποίοι βεβαίως δεν είχαν διαμαρτυρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, που είχαν μείνει απλήρωτοι, αλλά τώρα που εμείς ήρθαμε να τους πληρώσουμε, ήρθαν σε αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουν πρόβλημα με διαδικασίες θα έλεγα σχεδόν εκβιαστικές" ανέφερε ο πρωθυπουργός।

πηγή

1 σχόλιο: