Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Άυξηση της ανεργίας και της απογοήτευσης....

ΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ,
ΤΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΡΕ ΚΛΕΦΤΕΣ....


Στο 12,1% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος, από 9,1% τον Φεβρουάριο 2009 και 11,3% τον Ιανουάριο 2010. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 605.277 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.282.874 άτομα.

Με βάση την ίδια έρευνα εργατικού δυναμικού, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2009 (αύξηση 34,2%) και κατά 38.145 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (αύξηση 6,7%). Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 83.439 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2009 (μείωση 1,9%) και κατά 41.692 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (μείωση 0,9%) και το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Φεβρουάριο εφέτος εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.404.051 άτομα.

Η ανεργία στις γυναίκες (15,3% τον Φεβρουάριο 2010 από 12,3% τον Φεβρουάριο 2009) είναι κατά πολύ υψηλότερη εκείνης των ανδρών (9,8% τον Φεβρουάριο 2010 από 7% τον Φεβρουάριο 2009).

Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ηλικίες 15- 24 ετών (32% τον Φεβρουάριο 2010 από 25,7% τον Φεβρουάριο 2009) και 25- 34 ετών (15,2% τον Φεβρουάριο 2010 από 12,5% τον Φεβρουάριο 2009). Κατά περίπου 4 μονάδες σε ένα έτος αυξήθηκε η ανεργία και στις παραγωγικές ηλικίες 35- 44 ετών (10,4% τον Φεβρουάριο 2010 από 6,8% τον Φεβρουάριο 2009).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (21,3%), Ιονίων Νήσων (16,8%) και Δυτικής Μακεδονίας (16,6%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Φεβρουάριο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (7,9%), Πελοποννήσου (9,1%) και Θεσσαλίας (10,3%).

Στο 25% η ανασφάλιστη εργασία

Στο 25% ανέρχεται η ανασφάλιστη εργασία σύμφωνα με τα αποτελέσματα 22.000 ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος-Απρίλιος του τρέχοντος έτους.

Το ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη.

Ο υπουργός παραδέχθηκε την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας λόγω αφενός της αποχώρησης της εργαζομένων στα προγράμματα σταζ και συνταξιοδοτήσεων και αφετέρου της απαγόρευσης προσλήψεων.

Παρ’ όλα αυτά, είπε, οι έλεγχοι ανέδειξαν προβλήματα στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία που εν τέλει θα βοηθήσουν στην αύξηση των εισφορών κατά 4%.

Ο υπουργός είπε ότι με δεδομένη την κακή κατάσταση στον τομέα της στελέχωσης των υπηρεσιών ευελπιστεί να προηγηθεί το υπουργείο και οι υπηρεσίες που εποπτεύει από τις μετατάξεις που θα γίνουν από την πρώην Ολυμπιακή και την Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε., αλλά και τους οργανισμούς του δημοσίου που θα καταργηθούν.

Ο ερωτών βουλευτής Φώτης Κουβέλης είπε ότι η απουσία των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. στις σημερινές συνθήκες εργασιακών σχέσεων συνηγορεί στη δημιουργία ενός ζοφερού τοπίου.

Εκτός αυτού ο κ. Κουβέλης επισήμανε μη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, αλλά και πολλά κενά στις Κοινωνικές Επιθεωρήσεις, ενώ κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει γρήγορα στις μετατάξεις.

Δηλώσεις αντιπολίτευσης

Φραστική επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι επί επτά μήνες δεν έλαβε κανένα μέτρο για τη μείωση της ανεργίας, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος. Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του δείκτη ανεργίας για τον Φεβρουάριο, ο εκπρόσωπος του κόμματος τόνισε πως το πρόβλημα είναι πλέον τεράστιο και πως ο πρωθυπουργός έπρεπε να είχε πάρει συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

«Κάνουμε δημόσια έκκληση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και γνωρίζει ότι μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα που ήδη έχει προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

"Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης και πάλης όλων των εργαζομένων για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και ταυτόχρονα την κλιμάκωση και παλλαϊκή αντεπίθεσή τους για ανατροπή της πολιτικής που τρέφει την ανεργία και την αξιοποιεί προς όφελος του κεφαλαίου", τονίζει το ΚΚΕ.

Είναι η στιγμή που η κοινωνία πρέπει να επιβάλει στην κυβέρνηση την εγκατάλειψη της πολιτικής που οδηγεί στον όλεθρο και την καταστροφή. Δεν είναι μονόδρομος η περιθωριοποίηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Είμαστε πεισμένοι πως υπάρχει άλλος δρόμος απ’ αυτόν που μας επιφυλάσσουν το ΔΝΤ και οι κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις, αναφέρει ο ΣΥΝ.

Δυστυχώς, λόγω των λαθών της διακυβέρνησης και των δύο παλαιών κομμάτων μας περιμένουν πολλά δεινά τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η σημερινή κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.

πηγή :
ΑΠΕ/ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. ΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ,
    ΤΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΡΕ ΚΛΕΦΤΕΣ....

    Νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν μπορούν να μας προσφέρουν τίποτα.Θα πάρουν ότι έχει μείνει και θα την κάνουν για το εξωτερικό.Η τύχη μας είναι στα δικά μας χέρια πλέον.Αυτό πρέπει να καταλάβουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΠΙΑ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ..ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ/ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή