Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μέτρηση των πλανητικών μαζών!!!!




Ένα νέο τρόπο για να ζυγίσει τους πλανήτες του ηλιακούς μας συστήματος βρήκε ομάδα αστρονόμων από το Γερμανικό Ινστιτούτο Max – Planck.

Η ομάδα ανακοίνωσε πως χρησιμοποιεί τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν μικρά ραδιενεργά αστέρια που είναι γνωστά ως πάλσαρ.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος ζυγίζει ολόκληρα πλανητικά συστήματα, πλανήτες μαζί με δορυφόρους» ισχυρίζεται ο επικεφαλής της ομάδας Ντέιβιντ Τσάμπιον.

Η μέτρηση των πλανητικών μαζών, σύμφωνα με την ομάδα, θα μπορεί να τροφοδοτήσει με τις αναγκαίες πληροφορίες τους επιστήμονες για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Μέχρι στιγμής, οι αστρονόμοι ζύγιζαν τους πλανήτες μετρώντας τις τροχιές των δορυφόρων του. Και αυτό διότι η μάζα δημιουργεί βαρύτητα και η βαρυτική δύναμη αυτή καθορίζει την τροχία οποιουδήποτε αντικειμένου που γυρίζει γύρω του, δηλαδή το μέγεθος της τροχιάς και πόσο χρόνο χρειάζεται για να διαγράψει ένα κύκλο.

Η νέα μέθοδος αυτή βασίζεται σε διάφορες διορθώσεις που έκαναν οι αστρονόμοι στα σήματα των πάλσαρ.

Η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο και η κίνηση αυτή επηρεάζεται ακριβώς τη στιγμή που ένα σήμα πάλσαρ φτάνει στο σημείο. Για να διορθώσουν αυτή τη συνέπεια, οι αστρονόμοι υπολόγισαν το πότε αυτά τα κύματα θα έφταναν στο κέντρο της μάζας του Ηλιακού Συστήματος, στο οποίο διαγράφεται η τροχιά όλων των πλανητών.

Επειδη η τοποθέτηση των πλανητών αλλάζει συνεχώς γύρω από τον Ήλιο, το βαρύκεντρο αλλάζει κι αυτό.

Έτσι λοιπόν, η ομάδα των αστρονόμων προκειμένου να διαλευκάνει τα πράγμα χρησιμοποιήσε μια δεδομένη χρονική στιγμή όπου βρίσκονται όλοι οι πλαήτες και τις εκτιμήσεις των μαζών τους που είχαν μετρηθεί παλαιότερα.

Αν λοιπόν αυτά τα χαρακτηριστρικά είναι λαθος και η θέση του βαρύκεντρου είναι ελαφρώς λάθος, τότε μια επαναλαμβανόμενο μοτίβο χρονικών λαθών εμφανίζεται στα δεδομένα των πάλσαρ.

«Για παράδειγμα, αν η μάζα του Δία και του δορυφόρου του είναι λάθος, τότε μπορούμε να δούμε ένα “πρότυπο” χρονικών λαθών που επαναλαμβάνεται για 12 χρόνια, όταν ο Δίας μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Αλλά αν η μάζα του είναι σωστή τότε τα χρονικά λάθη εξαφανίζονται», διευκρίνισε ο Τσάμπιον.

πηγή : cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου