Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

βουλιάζουμε...

Την ανησυχία του για την αύξηση στα ποσοστά των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας εξέφρασε το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Σύμφωνα αυτό το 21% των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ επισημαίνει πως ανεπίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 25%.

Το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας κάνει λόγο για εξαθλίωση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, έλλειψη υποδομών αλλά για δυσμενείς συνθήκες στις γυναίκες.

Η μείωση του εργατικού κόστους έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας με το βάρος να έχει μετατεθεί στα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα τρέχοντα έξοδα. Επισημαίνεται πως με το Μνημόνιο ανατράπηκαν οι θεσμοί για δικαίωμα στην εργασία, κοινωνική ασφάλιση και συνταξιοδότηση.

Παράλληλα, κατηγορεί το κράτος πως αφήνει στην τύχη τους, τους πολίτες των οποίων οι ορίζοντες περιορίζονται όπως και τα περιθώρια δράσης ενώ υπονομεύεται η αξιοπρέπειά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει, πριν τρία χρόνια 450.000 παιδιά από 0-17 ετών ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας. Την ίδια χρονιά το ποσοστό των φτωχών έμεινε αμετάβλητο παρά την οικονομική ανάπτυξη που σημειωνόταν και ένας στους πέντε Έλληνες, δηλαδή 2.186.869 άνθρωποι είχαν εισόδημα που άγγιζε μόλις τα 6.480 ευρώ το χρόνο.

Όσον αφορά το εθνικό σχέδιο δράσεις, το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, ισχυρίζεται πως σχεδιάσθηκε χωρίς διαβούλευση και τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων. Στο μεταξύ, καλεί επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς φορείς και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και να σταθούν κατά των οικονομικών μέτρων.

πηγή : cosmo.gr

2 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω απο ποιόν και πως καθορίζεται ποιό είναι το όριο της φτώχειας.
    Δηλαδή εγώ τώρα που έχω 50 ευρώ πάνω απο το όριο των 6.480 ανήκω στην κατηγορία των Κροίσων?
    Κοίτα τι μαθαίνω η αμόρφωτη γυναίκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή