Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010

ΦΕΚ 1300/17-8-2010: Τελικά, λεφτά… υπάρχουν!

αναδημοσίευση από http://sxoliastesxwrissynora।wordpress.com/Ένα ΦΕΚ σαν όλα τ’ άλλα; Δεν παρατηρείτε τίποτα περίεργο; Ίσως μόνο την ημερομηνία δημοσίευσης… Δύο μέρες μετά το δεκαπενταύγουστο, εν μέσω θερινής ραστώνης, καύσωνος και των καθιερωμένων “μπάνιων του λαού”. Ας το προσέξουμε όμως περισσότερο…

Προσπερνούμε τις εγκρίσεις υπερωριών κάποιων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, τις χορηγήσεις αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων κλπ, για να εστιάσουμε στη διπλανήσυμφωνία εκτέλεσης έργων για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από την εταιρία “Κοινωνία της Πληροφορίας” Α.Ε. (σελ. 4 του ΦΕΚ).

Στη σελ. 4 λοιπόν, ορίζονται τα εξής:

Επαναλαμβάνω το ποσό με μεγαλύτερους και εντονότερους χαρακτήρες:

€ 21.819.070,00 !!!!

Με άλλα λόγια, σχεδόν 22 εκ. ευρώ για τη δημιουργία 3 κρατικών ιστοσελίδων! Θυμίζω πως πριν ένα χρόνο περίπου είχε προκαλέσει αίσθηση – και δικαίως – το 1 εκατομμύριο που είχε κοστίσει η νέα ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου… Τότε βέβαια είχαμε μπει σε προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο νυν πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι… “Λεφτά υπάρχουν“!

Δεν μας διευκρίνισε σε ποιές ακριβώς τσέπες υπήρχαν τα λεφτά και πως ήταν διατεθειμένος να τους τα αποσπάσει. Οι διευκρινίσεις πάντως του αρμόδιου υπουργείου, ότι το έργο είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος του, δεν είναι καθόλου πειστικές.

Ενώ λοιπόν χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες καλούνται να κάνουν οικονομικές θυσίες και να “βάλουν πλάτη” προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι του διαβόητου μνημονίου, ενώ αποστερούνται απαραίτητοι πόροι για τη λειτουργία δημόσιων σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, υπηρεσιών όπως η πυροσβεστική κ.α., φαίνεται ότι συνεχίζεται να κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα σε αμφίβολης χρησιμότητας έργα, συχνά με ύποπτους αποδέκτες! Άραγε δεν υπάρχουν σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα ικανοί νέοι επιστήμονες για να “στήσουν” αυτές τις ηλεκτρονικές “πύλες” (portals); Και αν δεν υπάρχουν και ήταν αναγκαίο να επιστρατευτεί κάποια ιδιωτική εταιρία όπως η Unisystems, στην οποία φέρεται να έχει ανατεθεί το έργο, δεν γινόταν να επιτευχθεί πιο συμφέρουσα για το δημόσιο συμφωνία; Και αν δε γινόταν ούτε αυτό, μήπως σε τελική ανάλυση ήταν προτιμότερο να απορριφθεί το έργο ως ασύμφορο και να διατεθούν τα 22 εκ. ευρώ για πιο χρήσιμες υποδομές όπως σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, ή ανθρώπινους πόρους όπως καθηγητές, νοσηλευτικό προσωπικό, πυροσβέστες ή για να ανακουφιστούν κάποιοι συμπολίτες μας που ζουν στα όρια της φτώχειας;

Για να μη φανεί πως επιρρίπτουμε ευθύνες γενικά και αόριστα, ορίστε ποιος υπογράφει την παραπάνω συμφωνία στο ΦΕΚ:

Δε λέμε πως ο κ. Ρέππας, ο οποίος μάλιστα έχει τη φήμη έντιμου πολιτικού, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος και ότι υπάρχει με βεβαιότητα κάτι νομικά επιλήψιμο στη συμφωνία. Αλλά οπωσδήποτε ως ανώτερος ιεραρχικά πολιτικός προϊστάμενος φέρει μεγάλη ευθύνη και είναι υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις, καλύτερες από αυτές που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΜΕ. Και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις και ατασθαλίες να “πέσουν κεφάλια” άμεσα και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ακύρωση της συμφωνίας ή επαναδιαπραγμάτευσή της με ευνοϊκότερους για το δημόσιο όρους. Διαφορετικά ο κ. Ρέππας να είναι προετοιμασμένος να υποστεί τις συνέπειες, όπως και ο κ. Γ. Παπανδρέου. Και οι συνέπειες φοβούμαι πως δεν θα είναι απλά το περίφημο “πολιτικό κόστος”…

6 σχόλια:

 1. Α καλά αυτοί δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.Όλα τα είχε η Μαριορή οι ιστοσελίδες τη μαράνανε!Καλά αν το ακούσει ο πατέρας μου που είναι 77 του κόψανε τη σύνταξη,ενίσχύει και εμένα που είμαι άνεργη τον βλέπω στην ομόνοια με κουκούλα.Πάλι καλά που ακόμα είμαστε σε κατάσταση διακοπών και δεν ανοίγουμε τηλεόραση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και να φανταστείς οτι το διάβασα και κάπου αλλού και μάλιστα έγραφαν εκεί οτι με τα χρήματα αυτά, αγοράζεις την μισή Google..!
  και όντως, τόσο έχει η μισή..

  πράγμα που σημαίνει οτι θα είχαν και κέρδος με μιά τέτοια αγορά..

  κακά τα ψέμματα, έχει να γίνει της κακομοίρας τον χειμώνα αυτό με τα νέα μέτρα, την ανεργία που θα διογκωθεί και τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών και την ακρίβεια..

  απορώ, δέν έχουν καθόλου ευθιξία;
  τελείως παχύδερμα να αφουγκραστούν τι γίνεται έξω;

  εκτός αν είναι σίγουροι οτι δέν θα πληρώσουν για όσα συμβαίνουν στην χώρα..
  κατά την ταπεινή μου άποψη, κάποτε θα πληρώσουν..

  εκλογές έρχονται, να δώ τι θα κάνει ο λαός..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Α, να χαθείς, λαϊκιστή! Ξέρεις πόσο κοστίζει μια ιστοσελίδα;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παιδιά αυτά που συμβαίνουν είναι πέρα κάθε λογικής...πραγματικά κάθε ακραία αντίδραση θα είναι σταγόνα στον ωκεανό της αγανάκτησης του λαού που βλέπει να του στερούν το δικαίωμα να ζεί...

  α, διάβασα ότι το α΄εξάμηνο του 2010 η εθνικη τραπεζα ειχε κερδη πανω απο 150 εκ.ευρώ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. είναι να τρελαίνεται κανείς... δεν έχει αλλάξει τίποτα. βάζουν τον λαό να πληρώνει τα δικά τους σπασμένα. Φυλακή θέλουν όσοι εμπλέκονται. Πολύ φοβάμαι ότι θα χρειαστούν κονδύλια για να φτιαχτούν πολλές φυλακές... αλλά αφού λεφτά υπάρχουν μωρέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. αχ φίλε μου

  έτσι είναι ...


  δεν πειράζει...

  θα πτωχεύσωμεν μάλλον αργά ή γρήγορα αλλά υπάρχει ελπίδα να του φάμε ....

  πιστεύω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή