Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΙ....

Τριάντα δύο νέους πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος ανακάλυψαν οι αστρονόμοι σύμφωνα με ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα (19/10).

Αυτοί οι πλανήτες είναι πέντε φορές μεγαλύτεροι σε μάζα σε σύγκριση με τη Γη, ενώ είναι μεγαλύτεροι κατά πέντε με δέκα φορές σε σχέση με το Δία. Η ανακάλυψη έγινε από ειδικά τηλεσκόπια στη Χιλή.

«Βάσει των αποτελεσμάτων ξέρουμε πως το 40% των πλανητών του ηλιακού συστήματος είναι μικρής μάζας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς σημαίνει πως τέτοιου μεγέθους πλανήτες υπάρχουν παντού. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως τους ανακαλύψαμε και με τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε μπορούμε να βρούμε και μικρότερους από τη Γη», δήλωσε στο BBC η Stephane Udry από το πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Ύστερα από αυτή την ανακάλυψη, ο αριθμός των πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος ανεβαίνει στους 400.

Οι αστρονόμοι με τα τελευταίας τεχνολογίας εργαλεία που διαθέτουν, ερευνούν για την ύπαρξη και άλλων «εξω-πλανητών» με μέγεθος μεγαλύτερο από εκείνο του Δία. Αντίθετα, το όργανο Harps που ανιχνεύει πλανήτες εστιάζει σε μικρότερου μεγέθους οι οποίοι να μοιάζουν με αυτούς που έχουμε στο δικό μας ηλιακό σύστημα.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη συσκευή είχε βρει τον περασμένο Απρίλιο ένα αντικείμενο δυο φορές μεγαλύτερο σε μάζα από τη Γη ενώ η ομάδα του Harps ανακοίνωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμοι να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη και άλλων τέτοιων πλανητών.


ΠΟΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ
ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ
ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΟΛΑΚΕΡΟ?....

7 σχόλια:

  1. Υπήρχε ένα διάστημα που ξεκινούσα την μέρα μου παρέα με τον πρωινό καφέ να βλέπω στο video σκηνές από ντοκυμανταίρ σχετικά με τους πλανήτες και το σύμπαν. Και πράγματι η μέρα κυλούσε αλλιώς. Το κάθετι έπαιρνε την θέση του και την αξία του μέσα μου.

    Πόσο βαθιά και ηλίθια εγωκεντρικό ον είναι τελικά ο άνθρωπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα το αντιληφθεί άραγε ποτέ ο άνθρωπος;

    αμφιβάλλω...

    όταν κάποτε τα διαστρικά ταξίδια γίνουν καθημερινότητα, ίσως καταλάβει πόσο τίποτα είναι..

    καλό βράδυ παίδες.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να ανακαλ και αλλοι και αλλοι και με ζωη ... τοτε ισως καταλαβουμε τον μικροκοσμο μας :)

    καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν, αυτό το τελευταίο, το ένιωσα έντονα την περασμένη εβδομάδα που επισκέφτηκα το Πλανητάριο για μια προβολή. Τη συστήνω σε όλους ανεξαιρέτως, είναι υπέροχη, τιτλοφορείται "ο θάνατος των άστρων" και διαρκεί ως την 1η Νοεμβρίου. Οι εν Αθήναις ας σπεύσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To διάβασα κι εγώ το νέο αυτό, πράγματι συγκλονιστικό, ελπιδοφόρο.
    Πράγματι, δεν ξέρω πότε θα καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά δισεκατομμύρια άλλοι πολιτισμοί υπάρχουν στο σύμπαν, για να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε αλαζονικά, τόσο στο πλανήτη, όσο και στους συνανθρώπους μας.

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να απαντήσω στον επίλογο σου: θα ήθελα να πω σύντομα αλλά είμαι πολύ απαισιόδοξος.

    Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι πλανήτες είναι τόσο μακρυά που ποτέ δεν θα φτάσει άνθρωπος εκεί εκτός αν βρούμε τρόπο να ταξιδεύουμε με τη ταχύτητα της σκέψης. Αλλά αυτό είναι επιστημονική φαντασία, προς το παρόν τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή