Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η Ελλάδα της μίζας και της φοροδιαφυγής......

O λαός τα γνωρίζει και τα λέει χρόνια τώρα....κανενός το αυτάκι δεν ίδρωνε....
τώρα πλέον κανείς δεν μπορεί να τα κρύψει...

το "μισό" καλό επετεύχθη...
το άλλο "μισό" όταν θα ΜΠΟΥΝΕ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ....


"Οργιάζει στη χώρα μας η φοροδιαφυγή, ενώ κάθε χρόνο χάνουμε έσοδα 13 δις ευρώ. Στην τσέπη του εφοριακού το 40% φόρου και προστίμων, ενώ μόνο τα 20 από τα 100 ευρώ πάνε στο κράτος. Λαδώματα και αλισβερίσι στον κρατικό μηχανισμό. Σημαντικές αποκαλύψεις από τον πρώην γεν. γραμ. Πληρ. Συστημάτων, Δ. Σπινέλλη.

Σε σημαντικές αποκαλύψεις για τη χρόνια παθογένεια του κρατικού μηχανισμού προχώρησε ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ το απόγευμα της Τρίτης.

Στην ημερίδα με τίτλο ημερίδα "Φοροδιαφυγή και κοινωνική δικαιοσύνη" που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor και η Κίνηση Πολιτών, σημειώθηκε για ακόμα μία φορά το όργιο φοροδιαφυγής που επικρατεί στη χώρα μας και η σημαντική απώλεια εσόδων 13 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό δεν είναι τόσο αστείο, καθώς αγγίζει το 5% - 6% επί του ΑΕΠ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη θέση του πρωταθλητή ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή, παρά τη χαώδη ελληνική πραγματικότητα, η παραοικονομία φτάνει στο 25 - 28% του ΑΕΠ ή τα 54 - 61 δισ. ευρώ.

Λαδώματα και αλισβερίσια εφοριακών

Ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του 4-4-2 (ή 40%-40%-20%).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα 100 ευρώ φόρου, το 40% είναι έκπτωση που παρέχει το Δημόσιο, το άλλο 40% πάει στην τσέπη του ελεγκτή - εφοριακού και μόλις 20% φτάνει στα δημόσια ταμεία.

Η διαρροή των εσόδων λειτουργεί και αντίστροφα, καθώς στις μεγάλες επιστροφές φόρου που πραγματοποιεί το Δημόσιο, το 8% πάλι πηγαίνει στην τσέπη του εφοριακού, ενώ σύμφωνα και με το διευθυντή σχεδιασμού και ελέγχου του ΣΔΟΕ Νίκο Λέκκα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 10% σε ειδικές περιπτώσεις.

Η έξαρση του φαινομένου της φοροδιαφυγής δεν είναι τυχαία.

Ο κ. Σπινέλλης μίλησε για πολιτικές παρεμβάσεις αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό σύστημα "Ηφαιστος", για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, και είπε ότι ενώ κοστολογήθηκε 1 εκατ. ευρώ, τελικά ανατέθηκε με 15 εκατ. ευρώ επί Ν.Δ..

Κακοδιοίκηση και τα "στραβά μάτια" των ελεγκτών

Ωστόσο, οι καταγγελίες των ίδιων δεν σταμάτησαν σε αυτό το σημείο. Εκτός από τη διαφθορά, τα άλλα δύο προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι η αναποτελεσματικότητα και η κακοδιοίκηση.

Ο κ. Σπινέλλης διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ότι στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι ελεγκτές της ομάδας δράσης πολλές φορές δεν προέβαιναν στο απαραίτητο ξεσκόνισμα και έλεγχο παραβατών.

Ετσι, ακόμη και αν είχαν ενδείξεις για αδικήματα, όπως π.χ. μη απόδοση ΦΠΑ, η διατύπωση του κειμένου με λανθασμένο τρόπο ή με ελλιπή δεδομένα, δεν τους επέτρεπε τον έλεγχο.

"Ισως ο λόγος που ο κ. Σπινέλλης δεν βρίσκεται πια στη θέση του γενικού γραμματέα του ΚΕΠΥΟ να είναι επειδή ακριβώς συγκρούστηκε με τα βαθιά κατεστημένα του υπ. Οικονομικών", είπε από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγγελία του κ. Λέκκα για το Λιχτενστάιν της Ελλάδας, που βρίσκεται στο Κρανίδι και όπου πρόσφατα παρατηρήθηκε ότι σε μια εφορία εδράζουν 178 offshore."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου