Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

“δαγκάνοντας τους φίλους για να τους διορθώσει”



Η κυνική φιλοσοφία λέγεται έτσι γιατί οι κυνικοί είχαν ως έμβλημά τους τον Κύων (το σκύλο) και έλεγαν “εμείς διαφέρουμε από τους άλλους σκύλους διότι εμείς δεν δαγκάνουμε τους εχθρούς αλλά τους φίλους, για να τους διορθώσουμε”.

Γεννηθείς εις την Σινώπη Ο Διογένης ο Κύων, από όπου εξορίστηκε για άγνωστο αδίκημα, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Όταν οι Αθηναίοι τον κορόιδευαν πώς οι Συνωπείς τον είχανε εξορίσει αυτός με αστεισμό απαντούσε “Εγώ τους καταδίκασα να μείνουν εκεί”.

Στην Αθήνα παρακολουθούσε μαθήματα κοντά στον ιδρυτή της κυνικής φιλοσοφίας Αντισθένη. Παροιμιώδης έμεινε η απλότητα, η λιτότητα, το ελεγκτικό και χλευαστικό πνεύμα του απέναντι στους άλλους. Η παράδοση λέει ότι είχε μόνιμη κατοικία του ένα πυθάρι και γυρνούσε στους δρόμους , όλη μέρα, με ένα φανάρι. Όταν τον ρωτούσαν τί το χρειάζεται το φανάρι την ημέρα, αυτός απαντούσε “Ψάχνω να βρώ τίμιους ανθρώπους”. Επιγραμματικό είναι και αυτό που είπε κάποτε, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έστειλε γράμμα στον Αντίπατρο, με κάποιο αγγελιαφόρο που ονομαζόταν Αθλίας : “Αθλίας, παρ αθλίου, δι Αθλίου προς άθλιο” (Ο άθλιος στέλνει άθλια επιστολή με τον Αθλιο προς ένα άθλιο).

Ο Διογένης έθιξε αποκλειστικά κοινωνικά και ηθικά προβλήματα. Η διδασκαλία του ήταν ουσιαστικά επαναστατική και ανατρεπτική για την τάξη που επικρατούσε τότε. Προσπάθησε με τα επιχειρήματα του, να αλλάξει την ανθρώπινη κοινωνία που είχε διαφθαρεί. Αυτό κατά την γνώμη του θα γινόταν δυνατό, αν ο άνθρωπος επέστρεφε στην φύση. Πίστευε δηλαδή πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκετε στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, την λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί να την εξασφαλίσει. Ο Διογένης ο Λαέρτιος παραθέτει μεγάλο κατάλογο από έργα του Διογένη του Κύνου από τα οποία σώζονται αρκετά δυστυχώς όχι στη Ελληνική.

5 σχόλια:

  1. συμφωνω απολυτα με το ,,δαγκωμα,, των φιλων....

    το εφαρμοζω και θελω να το εφαρμοζουν οι φιλοι σε μενα.....

    μονο ετσι.....

    την καλημερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έτσι είναι οι πραγματικοί φίλοι...αλλά το ζητούμενο είναι επίσης να δίνεις το δικαίωμα να σε έχει κάποιος φίλο...

    καλησπέρα φίλτατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίος ο Διογένης!!!

    Φύση και απλότητα..

    "Προσπάθησε με τα επιχειρήματα του, να αλλάξει την ανθρώπινη κοινωνία που είχε διαφθαρεί. Αυτό κατά την γνώμη του θα γινόταν δυνατό, αν ο άνθρωπος επέστρεφε στην φύση. Πίστευε δηλαδή πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκετε στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, την λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί να την εξασφαλίσει."

    τι μου θυμίζει.. τι μου θυμίζει..

    καληνύχτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα φίλε μου! Δάσκαλος μεγάλος ο Διογένης, και ναι ξέρω τι σου θυμίζει!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. “Ψάχνω να βρώ τίμιους ανθρώπους”. Φαντασου μερα μεσημερι με φαναρι...κανεις μπρος του....σκοταδι ειχε ο ανθρωπος...
    Και συμφωνω με το κορινοσκυλακι...οι πραγματικοι φιλοι πρεπει να δαγκωνουν για να διορθωνουν λαθη...αλλα να δεχονται και το δαγκωμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή