Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

τέχνη και επιστήμη

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τα τελευταία χρόνια, έχει θέσει ως προτεραιότητα να συμβάλει στην άρση της «καχυποψίας» που υπάρχει μεταξύ Επιστήμης και Τέχνης και να συνάψει νέους δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επικοινωνίας μεταξύ τους. Συμμετέχοντας στον φετινό διεθνή εορτασμό του Έτους Αστρονομίας και τιμώντας την επέτειο των 400 ετών από την έκδοση «ASTRONOMIA NOVA» (1609) του Keppler, διοργανώνει το 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Επιστήμης και Τέχνης με θέμα «Κοινή Πορεία προς την Αναζήτηση των Μυστικών του Σύμπαντος».


Είναι γνωστό πως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί δύο γλώσσες για να ερμηνεύσει την πραγματικότητα και να κατανοήσει την ομορφιά του σύμπαντος: τη γλώσσα της Επιστήμης και τη γλώσσα της Τέχνης. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ζωής για τη γεφύρωση των δύο αυτών ηπείρων, ο άνθρωπος αναζητά τρόπους για να «ακούσει τη συμπαντική μουσική», να «αναγνώσει την ποιητική του χάους», να «αφουγκραστεί τον αόρατο κόσμο της έμβιας και άβιας ύλης».


Ένα συμπόσιο που αποσκοπεί στη συμφιλίωση Επιστήμης και Τέχνης, αποτελεί πρόκληση για τους καλλιτέχνες που μέσα από το έργο τους προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την Επιστήμη και τους επιστήμονες που θέλουν να ταξιδέψουν στα άδυτα της Τέχνης. Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί για τους εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να διεισδύσουν στα υπόγεια της συνείδησης των μαθητών προκειμένου να εκμαιεύσουν τις προεπιστημονικές τους αντιλήψεις και να ενσταλάξουν στη ψυχή τους καλλιτεχνικές ανησυχίες. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών θεωρεί το τελευταίο, ως προϋπόθεση για την επιτυχία της διδακτικής παρέμβασης στο σύγχρονο σχολείο.


Κάτω από το πρίσμα αυτού του στοχασμού και μετά την επιτυχή πορεία που χάραξε η διεξαγωγή των δύο προηγούμενων Διεθνών Διεπιστημονικών Συνεδρίων Επιστήμης και Τέχνης, τον Ιούνιο του 2005 και τον Ιανουάριο του 2008, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σας καλεί να συμμετάσχετε στο συμπόσιο αυτό, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

στα γραφεία της Ε.Ε.Φ.: (ΓΡΙΒΑΙΩΝ 6 - ΑΘΗΝΑ - Τ.Κ: 106 80) &
στο site:
www.eef.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ: 30 €

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
στα γραφεία της Ε.Ε.Φ. : (ΓΡΙΒΑΙΩΝ 6 - ΑΘΗΝΑ - Τ.Κ: 106 80)
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 12:00 - 18:00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 - 3635701

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.Φ.

Θα ακολουθήσει προσεχώς πρόγραμμα και κατάλογος προσκεκλημένων ομιλητών

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον.Τελικά γίνονται και αξιόλογα πράγματα σε αυτή τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, εξαιρετική ενέργεια και συγχαρητήρια σε όλους και σ' αυτούς πο υτην εμπνεύστηκαν και σε αυτούς που διοργανώνουν το συμπόσιο.

    Βέβαια είναι όπως τα λες ο κόσμος περιγράφεται με τη επιστήμη και τη τέχνη, αλλά δεν φανταζόμουν πως υπήρχε κάποια "καχυποψία" αν αναλογιστούμε πόσοι μεγάλοι επιστήμονες ήταν και καλλιτέχνες.

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή